Wszystkie te artykuły spożywcze, po które przeciętny człowiek chętnie sięga na co dzień, zazwyczaj stają się całkowicie zakazane na diecie. Niektórzy są wręcz zdania, że do schudnięcia niezbędna jest rezygnacja z jedzenia pieczywa. Osoby z nadwagą nieraz całkowicie wykluczają ze swojej diety wszystkie ukochane chleby i bułeczki, starając się je zastępować czy to owsiankami, czy to waflami ryżowymi. A nie jest to wcale najlepsze rozwiązanie. Wafle ryżowe to takie totalnie bezwartościowe produkty, które nierzadko okażą się dla organizmu gorsze nawet od jasnego pieczywa. Będąc na diecie i chcąc dalej się odchudzać oraz jeść pieczywo, wystarczy natomiast sprawdzić, jaki chleb najzdrowszy, by później już tylko po niego sięgać.
A to jednak zależy. Ogólnie rzecz biorąc dla większości odchudzających się osób najlepszym wyborem będą jednak dwa odmiany chleba – ten żytni oraz ten razowy. Oba wypiekane z mąki pełnoziarnistej stają się cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego w diecie. Oba sycą też na bardzo długi czas. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika świetnie zaspokajają apetyt, a przy tym mają niski indeks glikemiczny, tak więc nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. A co z kalorycznością? O dziwo nie zawsze to, co jest zdrowe, jest zarazem tak zupełnie dietetyczne. Pieczywo jasne (wykonane z samej mąki pszennej) ma mniej kalorii od pieczywa żytniego czy razowego. Od czasu do czasu nawet po nie można więc sięgnąć na diecie. Nic nikomu się nie stanie od takiej jednej kanapki przygotowanej z białego pieczywa.